به همت بخش توسعه روستایی جامعه نیکوکاری ابرار دو کارگاه آموزشی “مدیریت تغذیه باغات پسته” با تدریس دکتر محمدرضا نائینی مدیر مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعیاستان قم و “آشنایی با نماتد ریشه درختان پسته و چگونگی پیشگیری و مبارزه با آن” با تدریس دکتر فرهاد سعیدی نائینی عضو هیات علمی بخش تحقیقات نماتدشناس موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور در روز های چهارشنبه و پنجشنبه مورخ ۱۳ و ۱۴ اسفند ماه سال جاری در سالن اجتماعات دبیرستان شهید فدوی شهر روشناوند با حضور معاون و کارشناسان مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان گناباد، مدیر و کارشناس باغبانی مرکز خدمات جهاد کشاورزی دهستان پسکلوت و نمایندگان باغداران پسته در بخش مرکزی شهرستان گناباد برگزار گردید.
مایندگان باغداران پسته در بخش مرکزی شهرستان گناباد برگزار گردید.
در روز اول در کارگاه آموزشی “مدیریت تغذیه باغات پسته” مواردی همچون مهمترین خصوصیات خاک مناسب جهت کشت پسته، مسائل و مشکلات خاکهای مناطق پسته کاری با توجه به ماهیت خاکها، مسائل و مشکلات حاصلخیزی خاک و تغذیه گیاه در مناطق پسته کاری، ویژگی های خاکهای گناباد براساس تعدادی نمونه آزمایش خاکشناسی باغات منطقه، نحوه شناسایی و نمونه برداری آب، خاک و برگ و تشخیص نیازها، روشهای اصلاح خاک (آبشویی، آب سنگین زمستانه، گچ دهی، شکستن لایه سخت و… )، بهینه سازی و تصحیح شیوه آبیاری، عوامل خاکی محدود کننده رشد درختان پسته، کمبود عناصرغذایی و علایم کمبود آن، مدیریت زمان و نهاده ها در تغذیه باغهای پسته، عملیات مرتبط با حاصلخیزی خاک و تغذیه(کودهای آلی، کودهای شیمیایی، کودهای سرپاش، مدیریت کودهای حیوانی، مدیریت محلول پاشی و چگونگی و نحوه ایجادکانال کود و…)توضیحات لازم به حاضرین در کارگاه ارائه و در انتها به پرسش های آنان پاسخ های لازم داده شد.
قسمت دوم این کارگاه در بعد از ظهر همان روز در یک باغ پسته در باغات منطقه روشناوند با حضور افراد شرکت کننده در کارگاه برگزار گردید. در این قسمت از گارگاه بطور عملی توسط باغداران در دو نقطه دو کانال کود حفر و استاد ضمن توضیح در باره پروفیل خاک و همچنین بافت و ساختمان خاک، نحوه تکمیل نمودن کانال کود و ترکیبات مورد نیاز و تناسب هریک از آنها را از جمله کود حیوانی، سایر کودهای شیمیایی و ریزمغذی ها بطور عملی و با مشارکت فعال باغداران تشریح و اجرا نمودند.
در روز دوم در کارگاه آموزشی “آشنایی با نماتد ریشه درختان پسته و چگونگی پیشگیری و مبارزه با آن”درباره مواردی همچون آشنایی با نماتد و مراحل زندگی آن، اهمیت و ضرورت توجه به نماتد، علائم ظاهری بیماری نماتد مولد گره ریشه در درختان پسته، نحوه نمونه برداری از خاک و ریشه برای آزمایشگاه، راهکارهای پیشگیری و کنترل جمعیت نماتد در باغات جدیدالاحداث و قدیمی پسته، زمان کنترل، آشنایی با سموم مورد استفاده و نحوه کاربرد آنها و روشهای سمپاشی توضیحات لازم به حاضرین در کارگاه ارائه و در انتها به پرسش های آنان پاسخ های لازم داده شد.
قسمت دوم این کارگاه در یک باغ پسته مبتلا به نماتد در روستای بیمرغ با حضور افراد شرکت کننده در کارگاه و همچنین تعدادی از باغداران بیمرغ که بدلیل رعایت پروتکل های بهداشتی امکان حضور آنان در کلاس نبود، برگزار گردید. در این قسمت از گارگاه بطور عملی مباحث ارائه شده در بخش اول کارگاه مورد بحث و بررسی قرار گرفت. نکته قابل توجه حضور فعال و مشارکتی باغداران و کارشناسان در گارگاه بود.
شایان ذکر است این دو کارگاه در راستای انجام طرح های توسعه روستایی ابرار و در چارچوب طرح مثلث توسعه اقتصادی-فرهنگی استانداری خراسان رضوی اجرا گردیدند. در طرح مذکور اتاق مشهد به عنوان معین اقتصادی-فرهنگی شهرستان گناباد انتخاب شده است.