مبتنی بر نتایج گزارش جهانی تکنولوژی در سازمان های غیردولتی در سال ۲۰۱۹: فیس بوک؛ تکنولوژی برتر در بین سازمان های مردم نهاد در سراسر جهان
آذر 25, 1398ایفای «مسئولیت اجتماعی»؛ لازمه بقای بنگاه های اقتصادی و تولیدی
دی 11, 1398آنچه در ادامه می آید، ترجمه و تلخیص نوشته ای است که با عنوان “مرور یک سال: سال ۲۰۱۹ در ۱۴ بخش” در صفحه اصلی سایت بانک جهانی منتشر شده است.
با پایان یافتن این دهه، اگر چه جهان در بسیاری از جنبه ها پیشرفت داشته، در برخی جنبه ها نیر با نقصان هایی روبرو است. در این نوشته می خواهیم دستاوردهای قابل توجه و چالش های جدی جهان ما در آستانه سال ۲۰۲۰ را مرور کنیم.
۱۵کشور توانستند ۸۰۰ میلیون نفر را از فقر شدید رهایی بخشند.
بیش از یک سوم جهان ۳۰ سال پیش در فقر شدید زندگی می کردند. اما امروزه تنها کمتر از ۱۰ درصد مردم روزانه با درآمد ۱.۹۰ دلار یا کمتر زندگی می کنند. براساس تحلیلی جدید از داده های فقر بانک جهانی، بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۵ ، ۱۵ کشور ۸۰۲.۱ میلیون نفر را از فقر شدید رها کردند. از این ۱۵ کشور، ۷ کشور در صحرای آفریقا واقع شده اند که شاهدی است بر این مدعا که کاهش فقر حتی در سخت ترین شرایط ممکن است.
۸۵ درصد فقیران جهان در آسیای جنوبی و کشورهای جنوب صحرای آفریقا زندگی می کنند
براساس جدیدترین داده های موجود، در سال ۲۰۱۵، نیمی از ۷۳۶ میلیون نفر بسیار فقیر جهان فقط در ۵ کشور جهان زندگی کردند: هند، نیجریه، جمهوری دموکراتیک کنگو، اتیوپی و بنگلادش. برای کاهش فقر شدید در سطح جهان سرعت بخشیدن به توسعه در این پنج کشور و در سراسر آسیای جنوبی و کشورهای جنوب صحرای آفریقا، بسیار مهم است.
تغییر آب و هوا به خیابان ها رفت
میلیون ها نفر از بیش از ۱۵۰ کشور در سراسر جهان، پیش از نشست اجلاس اقلیمی سازمان ملل متحد در نیویورک، خواستار اقدام فوری در مورد تغییر اوضاع شدند. در طول کنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد حدود نیم میلیون نفر در مادرید راهپیمایی کردند تا خواستار اقدام فوری در خصوص اقلیم شوند. در همین حال، در واکنش به تغییر قیمت کالاهای اساسی مانند انرژی، حمل و نقل و مواد غذایی نیز اعتراضات در بسیاری از نقاط جهان فوران کرده است.
۸۹ درصد از جمعیت جهان به برق دسترسی دارند
براساس گزارش پیگیری اهداف توسعه پایدار در سال ۲۰۱۹، تعداد افرادی که بدون برق زندگی می کنند از ۱.۲ میلیارد در سال ۲۰۱۰ ، به ۸۴۰ میلیون نفر در سال ۲۰۱۷ رسیده است. بیشتر مردم – ۸۹ درصد جمعیت جهانی – اکنون بیش از هر زمان دیگری به برق دسترسی دارند.
یک میلیون گونه در معرض انقراض قرار دارند
تنوع زیستی سریعتر از هر زمان در تاریخ بشر رو به کاهش است. براساس یک ارزیابی جهانی، حدود یک میلیون گونه از میان ۸ میلیون در معرض انقراض قرار دارند. امروزه میزان این انقراض به واسطه فعالیت های انسانی چون تغییر در کاربری زمین و دریا، بهره برداری مستقیم از موجودات زنده، تغییرات آب و هوایی آلودگی و گونه های بیگانه مهاجم، ده ها و صدها برابر بیشتر از ۱۰ میلیون سال گذشته شده است. بدون اقدام برای حفاظت و استفاده بیشتر از طبیعت، اهداف جهانی در رابطه با فقر، گرسنگی، سلامتی، آب، شهرها، آب و هوا، اقیانوس ها و زمین در معرض خطر است.
یک چهارم از کودکان زیر ۵ سال، تولد خود را ثبت نکرده اند
ثبت نام فرزند در بدو تولد، به کودک هویت قانونی می بخشد و دسترسی اش به مراقبت های بهداشتی، آموزش، خدمات اجتماعی و شغل را ممکن می سازد. با این وجود، هنوز تولد ۱۶۶ میلیون کودک زیر ۵ سال (۲۵٪) هرگز ثبت نشده است و ۲۳۷ میلیون کودک زیر ۵ سال شناسنامه ندارند.
میلیون ها کودک ۱۰ ساله نمی توانند یک داستان ساده را بخوانند
داده های جدید شاخص “فقر یادگیری” بانک جهانی نشان می دهد که ۵۳٪ از کل کودکان در کشورهای کم درآمد و متوسط و ۸۹٪ از کودکان در کشورهای فقیر از یادگیری فقر رنج می برند؛ یعنی کودکان تا سن ۱۰ سال که نمی توانند یک متن ساده را بخوانند و درک کنند. برای تسریع در پیشرفت، بانک جهانی هدف قرار داده است تا ” فقر یادگیری” را تا سال ۲۰۳۰ نصف کند.
مشاغل امروز به طور فزاینده در بخش خدمات قرار دارد
شغل ها در آینده کجا خواهند بود؟ روندهای فعلی می گوید بخش خدمات اکنون ۴۹٪ از اشتغال جهانی را تشکیل می دهد. براساس داده های سازمان بین المللی کار، سهم افراد شاغل در خدمات از ۲۶٪ نیروی کار در کشورهای کم درآمد تا ۷۵٪ در کشورهای پردرآمد متغیر است. پیش بینی می شود مشاغل مرتبط با تعمیرات و عمده فروشی و خرده فروشی، مشاغل موجود در املاک و مستغلات و خدمات تجاری و مشاغل مربوط به خدمات اسکان و غذا بیش از سایر مشاغل خدماتی گسترش یابند.
درسراسر جهان، زنان بخش بیشتری از مشاغل مربوط به بخش خدمات را نسبت به مردان دارند (۵۵٪ در مقابل ۴۵٪) ، اما در کل، فقط ۴۸٪ از کل زنان در سال ۲۰۱۸ در مقایسه با ۷۵٪ از مردان در بازار کار مشارکت داشتند.
میزان بدهی از سال ۲۰۱۰ به سرعت در بازارهای نوظهور و اقتصاد در حال توسعه بالا رفته است
اقتصاد جهانی در طی ۵۰ سال گذشته چهار موج انباشت بدهی را تجربه کرده است. سه مورد اول با بحرانهای مالی در بسیاری از اقتصادهای نوظهور و در حال توسعه به پایان رسید. اطلاعات موجود نشان می دهد آخرین موج بدهی، از سال ۲۰۱۰ تاکنون شاهد بزرگترین، سریعترین و گسترده ترین بدهی بوده است. اگر نرخ پایین بهره فعلی برخی از خطرات مرتبط با بدهی بالا را کاهش می دهد؛ با این حال، اقتصادهای نوظهور و در حال توسعه با چشم انداز رشد ضعیف، آسیب پذیری بالا و خطرات جهانی روبرو هستند.
پناهندگان رکورد زدند
تعداد آوارگان جهان در سال ۲۰۱۸ به ۷۰.۸ میلیون نفر رسید: ۲۵.۹ میلیون پناهنده، ۴۱.۳ میلیون آواره داخلی و ۳.۵ میلیون پناهجو. تعداد افرادی که به دنبال حمایت بین المللی در خارج از کشور مبداء خود هستند از سال ۲۰۱۱، ۷۰٪ افزایش یافته است. در سال ۲۰۱۸ ، ۶۷ درصد پناهندگان از ۵ کشور جهان آمده اند: سوریه، افغانستان، سودان جنوبی، میانمار و سومالی.
پول ارسال شده توسط کارگران بخش مهمی از اقتصاد جهانی است
پولی که کارگران به خارج از کشور برای خانواده های خود می فرستند، به بخش مهمی در بسیاری از اقتصادهای جهان تبدیل شده است. مبلغ این حواله های در سال ۲۰۱۹ به ۵۵۱ میلیارد دلار در کشورهای کم درآمد رسیده است؛ رشدی در حدود ۴.۷٪ نسبت به سال ۲۰۱۸. مبلغی برابر یا بیش از ۲۵٪ تولید ناخالص داخلی پنج کشور تونگا، جمهوری قرقیزستان، تاجیکستان، هائیتی و نپال.
تلفن های همراه متداول شده اند اما دسترسی به اینترنت محدود است
انقلاب دیجیتال تنها در چند دهه به هر گوشه دنیا رسیده است. در حالی که تلفن های همراه همه جا حاضر هستند، اما دسترسی به اینترنت و پهنای باند در بسیاری از کشورهای در حال توسعه پائین است. کشورهای جنوب صحرای آفریقا، کمترین میزان دسترسی به پهنای باند ثابت را دارند؛ یعنی تنها ۳۱ درصد. استراتژی جدید “اتصال آفریقا از طریق پهنای باند” با هدف دو برابر شدن اتصال تا سال ۲۰۲۱ می باشد.
شیوع سرخک شکاف های ایمن سازی را نشان داد
اگرچه ایمن سازی در بسیاری از کشورها بیماری هایی مانند فلج اطفال و اوریون را از بین برده، اما در برخی مناطق همچنان باقی مانده است. براساس داده های اولیه سازمان بهداشت جهانی، موارد گزارش شده سرخک تا نوامبر ۲۰۱۹ در سراسر جهان نسبت به مدت مشابه سال گذشته با ۳۰۰ درصد افزایش داشته است.
در سطح جهانی، ایمن سازی علیه سرخک در کودکان ۱۲ تا ۲۳ ماهه از ۷۰٪ در سال ۱۹۹۳ به ۸۶٪ در سال ۲۰۱۸ افزایش یافته است. براساس گزارشWHO در سال ۲۰۱۸، بیشترین آسیب دیدگان سرخک در کشورهای کنگو، لیبریا، ماداگاسکار ، سومالی و اوکراین بودند و طبق تخمین ها ۱۴۰۰۰۰ نفر جان خود را از دست دادند.
فقیرترین کشورهای جهان طی ۲۰ سال گذشته پیشرفت کرده اند
در دو دهه گذشته پیشرفت قابل توجهی در بسیاری از فقیرترین کشورها در جهان رخ داده است. نرخ فقر شدید از بیش از ۵۰٪ به حدود ۳۰٪ کاهش یافته است و همزمان نرخ مرگ و میر کودکان از حدود ۱۴٪ به ۷٪ کاهش یافته است. دسترسی به برق ۵۷٪ افزایش یافته و سهم افرادی که حداقل از آب آشامیدنی و سرویس های بهداشتی استفاده می کنند به ترتیب ۲۲٪ و ۴۱٪ بیشتر شده است.
منبع: سایت بانک جهانی
https://www.worldbank.org/en/news/feature/2019/12/20/year-in-review-2019-in-charts